Блогове от '2012' 'февруари'

RSS
Японското културно аташе на гости на електронния магазин за подаръци и сувенири giftsbg.net- 28 февруари 2012 г.

 За прошката и благословията......

Вчера, на връх Прошка се събрахме у дома - познати и непознати. Аз и моята внучка - Мариана, дамата, която първа си купи подарък от нашия магазин - Ева и нейните внуци - Дани и Алиса, авторката на вълшебства от вълна - чаровницата Марги и нешето екзотично и нежно цвете - Мивако Сан.

Като за прошка, ние с Марияна направихме баница - "любовната баница на прошката", Ева беше приготвила един вкусен ябълков сладкиш, Марги ни изненада с шоколадовия екзотичен "Пънч", а Мивако заложи на класическите шоколадови бонбони. Да ни е сладко партито!

Първа поиска прошка най-малката принцеса - Мариана, после по ред на номерата се изредихме всички! Мивако Сан ни разказа легендата за мартеницата и всички се спретнахме да сучем бели и червени конци - за здраве, берекет, любов и изобилие!

После на бял лист всички написахме нашите благопожелания - на български, на английски, на японски - за здраве, за дълъг живот, за късмет, за любов, за нов дом, за пълна трапеза, за Божествена благословия и...направихме оригами - Жеравът на благослова! Вързахме му българска мартеница и му сложихме звънче да гони лошотията! Вече толкова се осъвършенствувахме, че приемаме поръчки !

И накрая, Марги ни показа как да творим чудеса с вълна...първо чепкаш, поле боцкащ с една игла, после оформяш и.....магията сработва! Получава се цвете, колие, брошка.....Мивако Сан беше изключително горда да се закичи с брошка - мартеница, при това, червеното цвете - самата тя изработи!

Това беше нашия израз на Прошка и благословия!  До следващото събиране!

С обич

Ели

Мнения (0)
Мартеници и оригами- 24 февруари 2012 г.

Нашият магазин вече е факт! Има свой облик, свои автори, свои почитатели, свои купувачи! Най-хубавото е, че вече сме "общност" - събрахме се хора от различни краища на България и от различни краища на света, за да творим красота, да популяризираме нашата дейност и да я подкрепяме. Вече си имаме и нещо като "клуб" на авторите и приятелите на магазина, които са направили своите покупки от www.giftsbg.net.

Тази неделя, на 26.2.2012, в 11ч, в моя дом, ще се съберем няколко дами със  своите деца и внуци и Марги Барганска ще ни покаже как да правим мартеници от вълна, а Мивако Сан ще ни покаже как да правим оригами. Поканени са и съпруги на дипломати и техните деца. Каквото направим, ще Ви го покажем, а сигурно ще го качим на страниците на магазина.

Ако искате да се присъедините, моля, обадете ми се. За целта трябва да бъдете или автор, чиито произведения продаваме на сайта, или купувач, регистрирал покупка от електронния ни магазин.

Телефоните за връзка, можете да ги откриете на сайта.С пожелание за успешен ден!

Ели

Мнения (0)
Чудотворната Владимирска икона- 22 февруари 2012 г.

Вчера, Наско Станев - наш клиент и приятел си закупи Чудотворната Владимирска икона. Обещах да му изпратя историята на чудотворната икона и молитвата към нея. Това провокира и решението ми да кача информацията в блога ни.

Преданието разказва, че Владимирската икона е изписана от Евангелиста Лука на дъска от масата на Светото Семейство. Иконата е пренесена в Русия в началото на ХII век от Византия, като подарък на Юрий Долгорукий от Константинополския Патриарх Лука Хризоверх. Била е поставена в женски манастир във Вишеград, до Киев. Слухът за чудодейната сила достигнала до сина Юрий Долгорукий – княз Андрей Боголюбски, който решил да пренесе иконата на север. Като поставили иконата на конете, те не помръднали от мястото си. Сменили конете, но и това не помогнало. Князът разтълкувал това, като желание на Божията майка да остане във Владимир, където за 2 години бил построен храм „Успение Богородично”.

През 1395г., при нашествието на Тамерлан над Москва, святата икона била носена на ръце 10 дни от Владимир до Москва. На мястото, където се осъществила „срещата” на иконата с великите князе и свещенослужители, построили Сретенский манастир. Тамерлан внезапно събрал войските си и се изтеглил. Владимирската икона останала в Москва.

През 1451г. Москва е била обсадена от татарите. Цяла нощ, по време на пожарите Свети Йоан кръстосвал по стените на града. Войници и опълченци отблъсквал многочисления неприятел, но помощ не идвала. Летописите сочат, че на следващата сутрин нападателите вдигнали обсадата. Те чули необичаен шум и решили, че великият княз с многобройна войска приближава Москва и отстъпили. След изтеглянето на татарите, князът плакал от благодарност пред Вледимирската икона.

Третото застъпничество на Божията Майка е разказано в учебниците по история, като „великото стоене на р.Угра”. Иван III отказал да плати данък и срещу Рус били изпратени войските на хан Ахмат. Срещнали се на брега на р. Угра: войските стояли на двата бряга на реката и чакали сигнал за атака. Владимирската икона била в първите редици на руската войска. Имало малки сражения, но до битка не се стигнало.Руската войска се изтеглила от брега, като дала възможност на врага да нападне. Но и татарите започнали да отстъпват; руснаците спрели отстъплението, но татарите продължили да бягат.

Всички най-важни държавни актове на Русия се извършват и благославят от славната икона: клетва във вярност на Родината, молитви пред военни походи, избор на Всерусийски Патриарх.

Владимирската икона се чества 3 пъти в годината, в знак на благодарност за тройното избавление на Русия : 21 май, 23 юни и 26 август (ст.ст)

Дълго време иконата е стояла от лявата страна на царските двери в Успенския събор. Ризата на иконата е била изработена от чисто злато и скъпоценни камъни и е била оценена на 200000 златни рубли (конфискувана от болшевиките). След дълъг престой в Третяковската галерия, сега иконата се намира в църквата до Третяковската галерия, където се обслужват молебени. По време на велики празници, иконата се пренася в Успенския събор в Кремъл за тържествени служби.

Молитва

Пред Владимирската икона на Божията майка

О Всемилостивая Госпоже Богородице, Небесная Царице, Всемощная Заступнице, непостыдное наше Упование! Благодаряще Тя о всех великих благодеяниях, в роды родов людем российским от Тебе бывших, пред пречистым образом Твоим молим Тя: сохрани град сей  и предстоящия рабы Твоя и всю землю Русскую от глада, губительства, земли трясения, потопа, огня, меча, нашествия иноплеменных и междоусобныя брани. Сохрани и спаси, Госпоже, Великаго Господина и Отца нашего Алексия, Святейшаго Патриарха Московскаго и всея Руси, и Господина нашего имярек, Преосвященнейшаго епископа, и вся Преосвященныя митрополиты, архиепископы и епископы православныя. Даждь им Церковь Российскую добре управити, верныя овцы Христовы негиблемы соблюсти. Помяни, Владычице, и весь священнический и монашеский чин, согрей сердца их ревностию о Бозе и достойно звания своего ходити коегождо укрепи. Спаси, Госпоже, и помилуй и вся рабы Твоя и даруй нам путь земнаго поприща без порока преити. Утверди нас в вере Христовой и во усердии ко Православней Церкви, вложи в сердца наша дух страха Божия, дух благочестия, духсмирения, в напастех терпение нам подаждь, во благоденствии — воздержание, к ближним любовь, ко врагом всепрощение, в добрых делех преуспеяние. Избави нас от всякаго искушения и от окамененнаго нечувствия, в страшный же день Суда сподоби нас ходатайством Твоим стати одесную Сына Твоего, Христа Бога нашего, Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение со Отцем и Святым Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Да ни пази, да ни закриля и винаги да бъде с нас, Светата Божия Майка! Амин!

Мнения (0)
Електронен магазин за подаръци и сувенири и....За таралежите без бодли- 17 февруари 2012 г.

За таралежите без бодли

Днес един таралеж без бодли, приятел, когото много обичам и на чиято оценка много държа, ме направи много щастлива! Митко Ганев, който ни караше да се смеем и забавляваме на детските щуротии в годииини преди да излезе "Сам в къщи", един мъж с изумително естетско чувство и безпрецедентен перфекционализъм, мъж който владее умението да вае словото в думи, да го изразява така, както само един талантлив артист може и да предаде музиката в словото на тези, които са с него, та този Митко, когото много обичам и с чест считам за свой приятел ми изпрати писмо, което направи усмихнат и щастлив деня ми. Цитирам дословно писмото му. Митко, извиняваЙ!

Ели, толкова нежност и деликатност има в страницата на интернет магазина ти. Гениална си. Каквото пипнеш - грейва.Митко

Цитирам това писмо, първо за да се похваля, но най-вече за да благодаря! Благодаря на Данчо Кокенов, който материализира една стара моя мечта и роди този магазин! Благодаря му, че усещаше във въздуха какво мисля и го правеше по най-блестящ начин! Благодаря на екипа на Данчо - супер талантливи и скромни млади хора, които не познавам! Благодаря на сина ми Петър, който с обичайното си търпение, усмивка и младежки енергия покрепя всяка моя "щура идея", благодаря му за вярата в нашето общо начинание и в безбройните часове прекарани над компютъра...Моите най-искрени благодарности и дълбок поклон на дизайнерите на магазина! Без тях - този магазин нямаше да има този вид!

Благодаря на всички автори! Без техните прекрасни творения този магазин не би бил приказен и толкова истински!

Благодаря на всички приятели от цял свят, които посещават магазина и най-вече на тези, които ни подкретят, купуват от нашия магазин  и ни дават сили да вървим напред!

Благодаря Ви от сърце, приятели и поклон!

С признателност

Ели

Мнения (0)
Las Vegas - здравей!- 06 февруари 2012 г.
Las Vegas разбра по безжичния, че сме се прочули в Париж и Мулен Руж е проявил интерес към нашите творения и......вече сме известни и в Лас Вегас! И това ако не е летящ старт!
Мнения (2)
Здравей Мулен Руж, България ти изпраща поздрави!- 06 февруари 2012 г.

Не мога да не се похваля!

Магазинът ни е на 3 дни , а днес вече беше посетен и разгледан от класиците, от великите творци на Мулен Руж! Това за сетен път доказва, че няма малки и големи в изкуството! Има можещи и много можещи! И ние сме сред тях!

България, благословена с иконите на Ангел и Надето, нашата България засвири с гъдулките на Пламен, развя рисуваните шалове на Крис, постла китениците на Стоянка, разтанцуваха се българските кукли на Мария.....момите са нагиздиха с български накити на Ралица и Марги, момците посегнаха към тракийските бокали на Зографов, розите на Димел започнаха да ухаят, златната ябълка на Мария заблестя.....а морето на Георги и Любомир...еххх, морето....е нашата вечна жажда за свобода ....и по брега му тичат конете на Сашо и златният дракон на Съни маха с опашка, пожалава успех и берекет!Ганима изпраща своите сърца и любов за щастлив Свети Валентин! 

И всички чакат Вас, наши приятели да грабнете кошниците и.....кан - канът на пазара да започне СЕГА!

Благодаря Ви , че сте с нас! До нови срещи в магазина! Чакаме Ви!

Мнения (2)
България - картички на любов и преклонение!- 04 февруари 2012 г.

Човек идва на този свят със своята мисия: да посади дърво, да отгледа дете, да построи дом, да изкачи връх! Да остави диря след себе си!

 

Странно, ние всички искаме да сътворим велики дела, да оставим на идните част от нашето име, но защо ли забравяме корените си? Забързани между две срещи, между плащането на две сметки, между хилядите телефонни разговори забравяме да поспрем и да се вгледаме в душите си. Забравяме, че нашата България е благословена земя, че тук на една педя площ има построени безброй манастири, църкви и параклиси – безброй обители, които са съхранили отколешните духовни ценности на българина. В светата обител отиваме и се вричаме с любимите си хора да се обичаме и почитаме „во веки веков”, тук кръщаваме рожбите си и ги калесваме за успешен път по друмите на Майката Земя , тук изпращаме любимите си хора в другия свят, света на Светлината и Божественото! Тук присядаме, уморени и уплашени и молим за милост Светия Отец, тук молим за опрощение! Тук , понякога палим свещ , за да благодарим. Колко ли често се сещаме да кажем „Благодаря , че ни има! Благодаря, че сме тук, на тази земя! Благодаря за грижите на Отеца!”

 

 

Издаването на картички на българските манастири и църкви е нашият начин да благодарим на Създателя за грижите към нас – тленните и грешните, нашият начин да благодарим на знайни и незнайни майстори, сътворили и построили българската Света обител, да благодарим на тези свети отци и майки, които служат безмълвно и се молят за нас, за да ни има и да вървим по пътя си!


Благодарим Ви, целувам Ви ръка и поклон доземи!

Тези картички са израз на нашето Благодаря!

 

 

Аз зная, че всички тези светли души, които отправят своите молитви за оцеляването ни като България, нямат нужда от нашата благодарност, но ние имаме нужда от това! Имаме нужда да коленичим в сумрака на храма, да запалим свещ, да се вслушаме във вътрешния си гласец който нашепва „Отче наш” , да целунем ръка и да молим за опрощение!

 

Имаме нужда от нашата вяра!

 

Тези картички са израз на нашата вяра!

 

Тези картички са материализирана любов!

 

Любовта се споделя! Затова решихме , че в тези трудни за оцеляване дни, би било чудесно ако можем да изпратим едно писмо и една картичка, за да подарим любов, светлина и щастие.

 


 

 

 

 

Изложбата в Шератон в помощ на SOS детски селища в България

 

Великденската изложба в галерия Феста със съпругата на японския консул  - Госпожа Селин Окита

 

Павилион на щастието в НДК по време на Стройко

 

Благотворителен базар в Трявна

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мнения (0)