Блогове от '2015' 'май'

RSS
Етно базар в МОЛ Варна- 19 май 2015 г.

Хубавите неща се случват едно след друго...След като заредихме арт шопа на Краси в Златните пясъци с произведения на наши автори, получихме предложение от Невяна Троянска, PR на МОЛ Варна, за участие в неделните етно базари на МОЛа. Речено - сторено!

С такива фурии като Краси и Невянаи и в космоса, на извънземните мога да продавам ръчно изработени български сувенири! Като най-лична, най-представителна и най-оправна невеста, курдисахме Краси да краси щанда ни и...я помолих да опише какви са емоциите й от този етно базар.

Ето какво сподели Краси Миленкова, представител  и автор на giftsbg.net в етно базара в МОЛ Варна

"Събитието Етно базар в Мол Варна - да споделя емоции и да разкажа за него? Трудна работа :)

Ако мога да кажа така - кълбо от електричество, което разпръсква навсякъде емоции, пълни с положителен заряд...това беше!

На всички щандове, само красоти, създадени от талантливи и неуморн ръце, които са искали да изразят една душа... Толкова красиви погледи и мили думи, без злобата и сивотата на ежедневието, че доста по-късно осъзнах кой ден сме и колко е часът!

Знам, че този базар, всяка неделя ще има невероятен успех! И очаквам с нетърпение следващата :)"

Така....аз пък сега да направя резюме!

1. Идеята на МОЛ Варна е чудесна! Най-после да се намери едно красиво място, където по интелигентен и атрактивен начин да се покаже какво могат български занаятчии и майстори!

2. И реализацията на идеята си я бива - точно, спретнато, колоритно!

3. Но....къде са тур операторите? Къде са представителите на хилядите хотели по нашето Черноморие?

Когато ходя в Турция, Испания, Италия, Франция, Тунис - има какви ли не предложения - водят ни по МОЛове, по фабрики, по кьошове....пълни автобуси с туристи посещават места, далеч не толкова красиви и не толкова атрактивни и туристите си изпразват джобовете да купуват сувенири....А на етно базара в МОЛ Варна видях много ентусиазъм, мнаго настроение, много красиви творби, но не видях туристи...

Хайде, туроператори да ви видим, колко сте инициативни и колко милеете за развитието на българския туризъм! Разгърнете се, покажете какво можете!

Мнения (0)
Златни пясъци - златни мечти и златни приятели!- 18 май 2015 г.

Има хора, които никога не си виждал и хоп...като ги видиш, сякаш си бил приятел с тях цял живот! Има хора, които с половин дума се разбираш! Има хора, които с половин мисъл реализираш блестяща идея! Има такива хора и аз съм щастлива, че познавам и работя с много от тях - моите автори в ел. магазин за подаръци и сувенири giftsbg.net

Но днес ще пиша за първата си среща с една омайница - Краси. Кога се запознах с Краси? - даже не си спомням, но сигурно е било във Фейсбук, защото никога не бях я виждала на живо, но колко нощи сме били заедно и какви ли не щури идеи сме реализирали само с едно натискане на клавиатурата на лап топа...А колко сме изписали в месенджирите....

Спомням си, че голямата ми мечта беше да посетя Тадж Махал. Но не открих Индия, а се случи да пътувам за Париж. Един висш японски дипломат ме помоли да му донеса някаква картина или принт от Париж. И аз помолих Краси да ми нарисува нещо (тя беше работила дълги години - рисувала и продавала картини в Париж)....Речено - сторено! След два дни получих страхотна картина на Сакр кьор с цъфнали лалета и....така и не я подарих на японския дипломат, защото разбрах, че нещо съм пообъркала в тълкованието на мечтата си - не било Тадж Махал, а Сакр Кьор...(точно като във вица с компютрите и компотите....) И до ден днешен тази картина на Краси краси антрето ми и е първото нещо, което виждам, когато влизам в дома си! - за да не забравям, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му и че мечтите са за това, за да се осъществяват!

После Краси рисува шал, специално за Миглена Ангелова и Меги замина на следващата седмица за Париж (за първи път!!! защото на шала беше нарисувана Айфеловата кула)...после Краси нарисува специална тениска на сина ми Петър и на дъщеря ми Яна и се оформи цяла линия "Be different" ...после...после даже не си спомням, докато една вечер не разбрах, че Краси наема магазин в Златни пясъци. Тутакси съобщих на нашите автори за тази възможност и миналата неделя натоварихме новия (стар) Мерцедес на сина ми и тръгнахме на Златните пясъци. Както се смееше синът ми, карахме стока, поне за два Мерцедеса - втора ръка...Пак казвам, никога не бях виждала Краси! Но нямах грам съмнение в начинанието. Не че не съм авантюристка, не че не съм губила пари и стока, просто знаех, че на това дело му е писано да стане!

Путуването беше страхотно! За първи път от 40 години насам, друг ме возеше и аз имах възможност да се изкефя максимално на красотата по пътя! Да те вози синът ти, в неговата си кола е върховен кеф! Пристигнахме и....Петър се влюби завинаги във Варна - във въздуха, в морската градина, в морето, в аристократичното излъчване на града, в младите хора и децата!(нали до сега моят син беше идвал във Варна, но само до Метро - Варна, когато го зареждахме...)

А аз не можах да позная любимия си град от студентските години....Не познах и Златните пясъци...Но след като бях видяла чудесиите на съвременния мутробарок на Слънчев бряг, в Испания, Златните пясъци ми се видяха много интелиген вариант на съвременното строителство - демонстрация на пари, власт и показ!!! Малко повече ми идва архитектурата на хотел "Адмирал", но синът - представител на новото поколение, което ходи на чалготеки, го харесва! Аз лично предпочитам изчистените линии на Интернационал.....Но няма лошо, стига да има мярка. А на Златните пясъци някак си мярката е спазена,просто защото природата е прекрасна! Не са могли да унищожат комбинацията от гора и море и това все още прави този курорт незабравим! Има какво да се желае за популяризиране на нашите курорти...Без излишна скромност и патриотизъм, наистина хотелите и условията са далеч по добри от тези в Турция и Испания, но стане ли въпрос за обслужване, кухня, атракции...има да ги гоним комшиите....

Нали за това отидохме да заредим с нашите сувенири и подаръци! Да видят руските братя, израельовците и другите чуждоземни гости, че има и ръчно изработени красоти, и че българските сувенири не са hand made in Chaina, както са навсякъде в Европата....Та като казах Европата - занесохме от българските мускали с българска роза, така де - Булгар, булгар, да се знае! Занесохме от прекрасните икони на Зограф Ангел Радушев, оригиналът на тракийското съкровище е в Лувъра, но позлатените реплики на тракийското съкровище, произведени от Галвано, са в арт шопа на Краси в Златните пясъци. Пак там са подредени картините на Вержи, керамиката на Лили, оригиналните часовници (върху грамофонни плачи) ,  стъклописа на Ася, бродериите на Мая, плъстените овчици на Марги, моето плетено одеало, кованата мед на Йоли, невероятните стъклописи и декупаж на Гени, мозайките и квилинга на Поли и....дали забравих някой и нещо? Сигурно...

Арт магазинът вече е подреден - с много вкус и много любов! Сега е време Краси да се изяви и ...да разпродаде всичко! Успех, Краси!