Снимка Амфора, реплика от Панагюрското съкровище
Снимка Амфора, реплика от Панагюрското съкровище Снимка Амфора, реплика от Панагюрското съкровище Снимка Амфора, реплика от Панагюрското съкровище

Амфора, реплика от Панагюрското съкровище


Позлатена реплика на тракийска амфора от Панагюрското златно съкровище
Производител: "Галвано" ЕООД
(0)

 
Bookmark and Share

Уникална реплика на амфора от Tракийското съкровище, открито в Панагюрище

На 8.12.1949 г., при  изкопни работи на керемидената фабрика в Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови се натъкват на култов тракийски сервиз от девет златни съда. Около тях има и други работници, но тримата решават да се погрижат за него. Почистват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Златното съкровище е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика. Панагюрското съкровище е преместено в Пловдивския музей, после заминава за Археологическия институт в София, а после - в Националния исторически музей.

Панагюрското златно съкровище представлява античен сервиз за пиене, който е принадлежал на неизвестен владетел от племето одриси от края на I V в.  и началото на III в. пр.н.е. Състои се от 9 златни съда с богата украса – една фиала и 8 ритона, с общо тегло 6,164 кг злато.

Най-големият предмет е амфора-ритон, чието тегло е 1695,25 г. Амфората е  символ на тракийското изкуство. Дръжките на амфората са оформени в горната си част като фигури на кентаври. Сцената върху тялото на съда са тълкувани като “Седемте срещу Тива” или като празнично шествие.

Репликата е изработена от мед и е покрита с 24 каратово златно покритие по метода на галванопластика. Височината на репликата на амфората е 26 см, широчината е 20 см, а вместимостта е 1 л.  Опакована е луксозно в ръчно изработена дървена кутия и притежава сертификат за автентичност.

Уникален и неповторим подарък, символ на изящество, класа и антична неповторимост!


Потребителска количка
Няма продукти във вашата потребителска количка
Абонамент за новини
Email: